33 ΠΑΡΑΛΛΑΓΕΣ του Moises Kaufman

33 Παραλλαγές

Μάρτιος- Απρίλιος 2022

Bιεννη, 1819: ο μουσικός εκδότης Anton Diabelli γράφει ένα απλοϊκό βαλς που προτείνει ως θέμα για παραλλαγές σε 50 από τους σημαντικότερο συνθέτες της εποχής. Ο Lugwig van Beethoven, στο απόγειο της δόξας του και σε προχωρημένη κατάσταση κώφωσης παθαίνει μια εμμονή με αυτό το βαλς και του αφιερώνει τέσσερα ολόκληρα χρόνια απο τη ζωή του, δημιουργώντας τις εμβληματικές Παραλλαγές Diabelli για πιάνο.
Βόννη 2020: η Αμερικανίδα μουσικολογος Katherine Brandt, που πάσχει από Αμυοτροφική Πλάγια Σκλήρυνση σε καλπαζουσα μορφή προσπαθεί στον λίγο χρόνο ζωής που της απομένει να λύσει το μυστήριο των παραλλαγων Diabelli του Μπετόβεν: γιατί μια μεγαλοφυια έχει εμμονή με την μετριότητα; Πώς το απλοϊκό θέμα του Diabelli ενέπνευσε ένα από τα μεγαλύτερα αριστουργηματα της παγκόσμιας μουσικής φιλολογίας;
Το πολυβραβευμένο θεατρικό έργο «33 Παραλλαγές» (2007) του Moises Kaufman παρουσιάζει δύο ιστορίες με διαφορά διακοσίων ετών: η εμμονή, οι ανθρώπινες σχέσεις, η αρρώστια, ο θάνατος, η μουσική, η συγκίνηση, αλλά και το χιούμορ συνυπάρχουν σε μια διήγηση κινηματογραφικού χαρακτήρα.
Γραμμένο για επτά θεατρικούς χαρακτήρες και έναν πιανίστα, το έργο πρωτοανέβηκε στην Ουάσιγκτον, έχοντας κερδίσει το Βραβείου Νέου Αμερικανικού Θεατρικού Έργου Edgerton (2007). Η πρεμιέρα του στη Δυτική Ακτή των ΗΠΑ (San Diego), του απέφερε το Βραβείο Νέου Θεατρικού Έργου της Αμερικανικής Ένωσης Κριτικών Θεάτρου, το δε ανέβασμα στο Broadway της Νέας Υόρκης το 2009, με πρωταγωνίστρια την Jane Fonda, του χάρισε μια υποψηφιότητα ως Καλύτερο Θεατρικό Έργο στα Τοny Awards.

Συντελεστές:

Σκηνοθεσία: Γιώργος Πέτρου

Σκηνικά/Κοστούμια: Γιωργίνα Γερμανού

Φωτισμοι: Στέλλα Κάλτσου

Μετάφραση/Πιάνο: Νίκος Λαάρης

Πρωταγωνιστούν:

Κατερίνα Διδασκάλου

Δημήτρης Λάλος

Γεράσιμος Γεννατάς

Θανάσης Τσαλταμπάσης

Μαρίνα Ασλάνογλου

Δήμητρα Νταντή

Θησέας Παπαπαναγιώτου